In dit gedeelte zal ik op uiteenlopende wijzes stil staan bij één van mijn grootste muzikale helden. FRANK ZAPPA


Top 10 Zappa songs

"Frank Zappa's genialiteit willen vangen in 10 songs" How stupid can you be?

Top 10 Zappa songs

Waarom een top 10?

Ok, iedere Zappa-liefhebber gaat me voor gek verklaren. Hoe haal ik het in mijn hoofd om een top 10 te maken van Zappa songs. Dat is alleen al niet te doen gezien mans oeuvre, maar het druist ook in tegen alles waar Frank voor stond. Hij was wars van hitlijsten, het in hokjes, lijstjes, kaders willen plaatsen van muziek. En toch ga ik hier aangeven wat mijn favoriete tracks zijn. En slechts 10, want ja, "dat is normaal". Meer 'vloeken' dan dit is niet mogelijk volgens mij. Nou ja, laat ik dan op z'n minst hopen dat ik mensen aanspoor, enthousiasmeer om naar deze nummers van Zappa te gaan luisteren. Want dat is wat ik eigenlijk wil: mijn passie voor Zappa overbrengen.

Zappa Plays Zappa: 2015 world tour

Een concertbespreking van het optreden in TivoliVredenburg van 23 oktober 2015. Vieren van het 40-jarig bestaan van het album 'One Size Fits All' en het 10-jarig bestaan van Zappa Plays Zappa

Zappa Plays Zappa

Eindelijk was het zover: Dweezil Zappa betrad het podium van Pandora in TivoliVredenburg en begon met zijn bandmaten aan de viering van 40 jaar One Size Fits All. Sinds ik de aankondiging van de tourdata in Nederland op Facebook las, verheugde ik mij al op dit optreden. En niet zonder reden. Ik weet namelijk uit ervaring hoe goed Zappa Plays Zappa is. Dichterbij een livesensatie van Franks muziek zal ik nooit komen. Wie anders dan Dweezil, Franks oudste zoon, kon de muziek zo brengen als hij ooit bedoeld was en live gespeeld werd? Ik ben van een generatie die niet opgegroeid is met Zappa's muziek, en ik heb daardoor nooit een concert kunnen bezoeken van Frank Zappa zelf. Dat 'gemis' compenseer ik nu met de concerten van Zappa Plays Zappa. Samen met drie vrienden, ook liefhebbers, hebben we onwijs genoten.

Roxy - The Movie

Every fan his prisoner...Every guitar his slave! Een recensie van de liveregistratie van 4 concerten in Roxy ruim 40 jaar na dato

Roxy - The Movie

"We're making a movie here tonight and we want to make sure that the cameras will get the music in synchronization with the picture. And something terrible has happened..." Had Frank een vooruitziende blik, had hij angstvisioenen gehad, was het de goden verzoeken? Achteraf kunnen we stellen dat zijn woorden die eerste avond in The Roxy in 1973 onbedoeld profetisch waren.

Vrijheid van artistieke expressie

Een recht waar Frank Zappa raad mee wist

Parental advisory - explicit content

Ik geef het toe: het is goedkoop effectbejag wanneer ik muziek van Zappa laat horen aan mensen die hem nauwelijks kennen. Vooral als zijn songs over seks in al z'n heftige variaties gaat. De blikken in hun ogen, het ongemakkelijke gevoel dat ze d'r bij krijgen. Ik vind het geweldig om die reacties te zien. En daarbij de vragen en opmerkingen die ze maken: "dus jij luistert hier naar?", "jij vindt dit écht leuk?", "wat een viezerik is die Zappa", "bah, ik word hier bijna onpasselijk van". Onbetaalbaar. "Ja", zeg ik dan, "ik vind zijn muziek geniaal, zo ook deze liedjes". En daar is geen woord van gelogen. Maar het is niet alleen dat goedkope effect, of het heimelijk gniffelen om de teksten. Tuurlijk, soms is dat het geval. Maar er zit vaak meer achter Zappa´s teksten dan je zou verwachten. Hij had er vaak bedoelingen mee die verder gingen dan de vunzige façade deed vermoeden.