Op deze pagina komen artikelen te staan waarin ik stil sta bij bijzondere teksten. Soms kan dat een afzonderlijk nummer zijn dat geweldig past bij een item uit de actualiteit. Maar een artikel kan ook gaan over meerdere songteksten die een gemeenschappelijk thema hebben. Laat je verrassen! Na lezing van de artikelen hoor je de nummers zoals je ze niet eerder gehoord had.

Woordenstrijd fotogrid

Woordenstrijd

"Geen woorden, maar daden" zeggen ze in Rotterdam, maar soms zijn woorden krachtiger dan daden.

Inleiding

Een protestlied is een lied dat de maatschappij kritisch benadert, met het doel deze te veranderen. Als je ver terug gaat in de tijd, dan denk ik dat het protestlied van alle tijden is. De ontstaansgeschiedenis zoals die beschreven is op het internet begint bij de klassieke muziek van componisten als Ludwig van Beethoven. Het protestlied speelde echter een marginale rol in die muziek. De folkmuziek was de eerste populaire stroming die het protestlied omarmde. Bekende vertolkers van die muziek waren Woody Guthrie en later Pete Seeger, maar de protestliederen in de folk dateren al van de Amerikaanse Burgeroorlog. In de blues speelde de slavernij een centrale rol. Die werd uiteraard, soms met codewoorden, stevig bekritiseerd.

De protestliederen die centraal staan in dit artikel, beginnen met de hoogmis van de protestsongs: de jaren zestig en zeventig. Jongeren die zich steeds duidelijker gingen afzetten van hun ouders; de welvaart die toenam en daarmee ook het opleidingsniveau van jongeren; het groeiende besef dat oorlogen alleen maar verliezers tellen; het 'gevoel' dat we nooit meer zoiets als de Tweede Wereldoorlog wilden meemaken; kolonialisme een achterhaald, discriminatoir vooroorlogs concept was; het groeiende inzicht dat zwarte Amerikanen gelijke rechten verdienden. Het droeg allemaal bij aan een generatie die van zich liet horen. Dat kon verbaal, schriftelijk, via protesten op straat, maar het kon ook zeker via de muziek. De protestsong was een uitstekend middel om het geluid van een grote groep te vertolken. Een maatschappijkritische groep welteverstaan.

Maar ook na de jaren zeventig zouden we protestliederen blijven horen. Er was immers nog genoeg om je onvrede over te uiten: de economische malaise van de jaren tachtig, de Koude Oorlog, Apartheid, ongelijke rechten voor blank en zwart. Tot aan de dag van vandaag blijven de protestliederen populair, ook al zal het niet zo snel meer z'n populairiteit van de jaren zestig en zeventig bereiken.

In dit artikel sta ik stil bij tien van mijn favoriete protestsongs. Ik behandel ze niet chronologisch, maar op volgorde van mijn voorkeur. Veel plezier met lezen!

Photo grid hogere sferen

Hogere sferen

Drugs zijn verleidelijk als je artiest bent. Alleen maar ´uppers´ of toch ook ´downers´?

Drugs zijn verleidelijk als je in de muziekbusiness zit. Op één of andere manier geldt de regel dat als je een succesvol artiest bent, de drugs op je afkomen als ware je een magneet. Het is waarschijnlijk een soort combi van 2 zaken. Enerzijds heb je succes en dus een beetje geld en dat trekt dealers aan als vliegen op stront. Anderzijds zul je je als succesvol artiest enigzins op een roze wolk wanen. Je voelt je een klein beetje onoverwinnelijk. Je muziek is gewild, je wordt aanbeden door duizenden, tienduizenden fans wereldwijd. Om in die permanente roes te blijven ga je substanties gebruiken die je dat gevoel blijven geven. En om het nog erger te maken: je bent als artiest vooral actief in de avond en nachtelijke uren, en vooral in uitgaansgebieden (clubs, concertzalen, kroegen, etc). Allemaal factoren die het des te eenvoudiger maken in aanraking te komen met drugs.

Rooie oortjes

Rooie oortjes

Sex sells! Geldt dit devies ook in de popmuziek?

Het mooie aan popmuziek is, is dat het een afspiegeling is van het leven. Bij dat leven, alles tussen geboorte en de dood, hoort natuurlijk ook seks!. In dit artikel behandel ik tien nummers uit de popmuziek die te maken hebben met seks. Welke nummers zijn het, welke zinsneden maken expliciet of impliciet verwijzingen, en hoe deden ze het bij het publiek? Vragen waar ik antwoord op geef. Uiteraard is de selectie voer voor discussie, er is immers zoveel potentieel om uit te kiezen. Zo heb ik heel bewust de hele hiphop scene links laten liggen. Dat heeft puur met mijn persoonlijke voorkeur te maken. Daarmee laat ik wel een zee aan potentieel liggen, want denk maar eens aan de volgende nummers: Doin' It van LL Cool J, Milkshake van Kelis, Push It van Salt-N-Pepa, of Pony van Ginuwine. Geniet in ieder geval van de volgende selectie songs. Laat die rooie oortjes maar gebeuren, want geloof me, krijgen zul je ze...