Utrecht - Swordfish & Friend

Een hippe platenzaak waar vinyl kunst en trendy is

0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

Het is geen geheim dat de platenindustrie voor enkele jaren geleden op sterven na dood was. Mensen kochten geen fysiek product meer in de ouderwetse lp- en cd-zaken. Ze downloadden hun muziek of gingen streamen via opkomende diensten als Spotify. Het winkelaanbod dunde uit. Dat was ook het beeld in Utrecht. Vele zaken sloten hun deuren. Onder hen bevonden zich Da Capo, Ear & Eye, Boudisque, White Noise, Midtown en Rhytm Import. Maar gelukkig voor Utrecht werd vinyl enige jaren geleden weer hip. Het is nu zelfs weer zo populair dat er geld aan kan worden verdiend. En met de opkomst van het vinyl is Utrecht sinds augustus 2014 ook weer een platenzaak rijker: Swordfish & Friend.

Maar Swordfish & Friend is niet zomaar een lp-winkel. Je kunt er naast vinyl en Crosley platenspelers terecht voor vele kunstobjecten. Zo verkopen ze er tekeningen, foto's, etsen, illustraties, schilderijen, tassen, design objecten en zelfs meubels. Ze verkopen werken van een zeer uitgebreide groep kunstenaars. Onder hen bijvoorbeeld Joshua van Scherpenzeel (meubels), Joskaas Worst (tekeningen), Rein Janssen (foto's), Anne-Mari Ahola (tassen), Joost Ariens (schilderijen) en VAEN (design). Kijk voor het volledige aanbod, en een korte toelichting bij iedere kunstenaar op www.swordfishandfriend.com/store/. Al die kunst voegt onwijs veel toe aan de sfeer van Swordfish & Friend. Ik vind het een verfrissend concept dat je naast vinyl, wat ik zelf zeker als een kunstvorm zie, ook andere kunstuitingen verkoopt. Het geeft de zaak sfeer, maakt het trendy en hip.

Swordfish & Friend beneden

Geheel in lijn met de overige kunst, is het vinyl wat Swordfish & Friend aanbiedt. De selectie die ze verkopen is niet zomaar ingekocht en aangeboden. Het is namelijk samengesteld door DJ St.Paul, die in Utrecht bekend is van de vele Pop-O-Matic avonden in Tivoli. Het mooie aan de selectie is, is dat bij elke plaat een papiertje is toegevoegd waarop staat waarom juist die plaat in de selectie zit. Dat geeft voor mij aan dat het met zorg is uitgekozen. En bovendien, waar zie je nog zoiets?

Ga je naar de eerste etage, dan stap je een soort retro huiskamer binnen. Hier vind je de bakken met tweedehands vinyl. Voor een zacht prijsje tik je hier aardige titels op de kop. En heb je nog geen draaitafel, geen nood. Bij Swordfish & Friend verkopen ze alle modellen Crosley, van tafelmodellen tot de meer bekende koffermodellen.

Swordfish & Friend boven

Ik raad iedereen in Utrecht en omgeving die van vinyl en kunst houdt aan, om een kijkje te nemen in Swordfish & Friend. Het is een nieuwe generatie winkel waarbij vinyl & kunst een symbiose vormen en geëtaleerd worden als ware Swordfish & Friend een galerie. Ik heb slechts één tip voor de eigenaren: zorg dat de verhouding in de prijzen tussen het nieuwe en tweedehandse vinyl beter in balans komen. Sommige titels uit de tweedehands bak gaan soms echt te goedkoop weg, terwijl het nieuwe vinyl soms aan de prijzige kant is.

Neem ook eens een 360 graden kijkje in de winkel:

Openingstijden:
 maandag     gesloten    
 dinsdag    11:00 - 19:00    
 woensdag    11:00 - 19:00    
 donderdag    11:00 - 19:00    
 vrijdag    11:00 - 19:00  
 zaterdag    11:00 - 17:00  
 zondag    12:00 - 17:00    

Address

  • Straat: Oudkerkhof 43
  • Postcode: 3512 GN
  • Plaats: Utrecht
  • Provincie: Utrecht
  • Land: Nederland

Contact

Social media

Swordfish & Friend te Utrecht

Auteur

Richard Meijer

Gepubliceerd

vrijdag, 13 november 2015

Gewijzigd

vrijdag, 13 november 2015

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen