Hengelo - Popeye

Een platenzaak met 'pop'oog voor klant en goede muziek

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Inleiding

Johan "Popeye" Dollekamp is de winnaar van de eerste editie van de Platenzaak Top 10 in 2014 (van de site platendraaier.nl). Als je een bezoek hebt gebracht aan Popeye in Hengelo begrijp je waarom. Het is gevaarlijk om na slechts 1 bezoek te zeggen dat je het gevoel hebt Johan en z'n geweldige zaak al jaren te kennen. En toch is dat precies het gevoel dat ik aan mijn eerste kennismaking overhield. En dat gebeurt niet erg vaak kan ik je zeggen. Dan moet Johan wel iets geweldigs doen met zijn zaak.

Bespreking

Hengelo is nou niet bepaald de metropool van muziekliefhebbend Nederland. Het loopt niet over van de platenzaken, poptempels en verblijfplaatsen van allerhande topartiesten. Dus waarom zou je naar Hengelo afreizen als je er niet vandaan komt? Vrij legitieme vraag lijkt mij. Ik reisde om 2 redenen af. Ten eerste ging ik er op kraambezoek bij vrienden. Ten tweede was ik nieuwsgierig geworden waarom Popeye de 1ste editie van de verkiezing Platenzaken Top 10 had gewonnen in 2014. Genoeg redenen om Hengelo aan te doen.

Eenmaal de zaak gevonden te hebben, zie ik buiten iemand op een stoeltje zitten die geniet van de zon en de heerlijke muziek die vanuit de winkel komt. Altijd een goed teken. De zaak zelf is redelijk smal, maar wel behoorlijk diep. Helemaal achterin is het domein van Johan. Daar bevindt zich de toonbank en van daaruit start Johan de muziek in, die in de zaak te horen is. De winkel zelf is onooglijk op het eerste gezicht. De bruine tegels op de vloer, het systeemplafond uit het jaar nul en de roze cd-rekken (roze?!) zouden in een voormalig Oostblokland niet misstaan, maar zijn niet van deze tijd. Ook de vele plastic bakken met platen op de grond, soms verstopt onder stapeltjes posters, de t-shirts die her en der hangen. Het oogt rommelig. Er is geen structuur zo lijkt het. Niet zo positief zou je zeggen, maar is het erg? Vind ik het vervelend? Nee, en nog eens nee. Toegegeven, ik houd ook van moderne, strak opgezette, gestructureerde winkels. Maar aan de andere kant houd ik ook van rommelige, maar o zo gezellige platenzaken. Zolang er maar 2 hoofdingerediënten voorop staan, de muziek en de klant, dan maakt het niet uit hoe de winkel zelf oogt. En in dat opzicht heeft Johan het perfect voor elkaar. En weet je wat het allerleukste is aan die 'rommelige' zaken: je kunt er zo heerlijk sneupen naar tweedehands platen. Je weet nooit wat je aan zult treffen. En omdat je zo uit je gestructureerde comfortzone gehaald wordt, vind je juist die pareltjes die je anders nooit zou vinden. Gegarandeerd!

Popeye Hengelo: doorkijk zaak (diepte)

Johan zelf is bezig met zijn klanten. En daar zijn er genoeg van die zaterdag dat ik er was. En hij lijkt ze bijna allemaal persoonlijk te kennen. Er worden gesprekken gevoerd over voetbal en uiteraard muziek. "Hé, dit moet je eens even horen man", zegt Johan tegen iemand die net zijn zaak binnenstapt. "Dit heb ik net binnen en past helemaal in jouw straatje". Johan bedenkt zich niet, en zet direct de muziek af die tot op dat moment opstond en zet het nieuwe album op. En het valt in de smaak. Dit was slechts een voorbeeld, maar zo zou ik er nog een paar kunnen noemen. Het is duidelijk dat Johan zijn klanten kent en op een goede manier met ze bezig is. Dat wordt gewaardeerd, dat merk je gewoon als je in de winkel bent. Er wordt gezellig gekeuveld bij de toonbank. En ondertussen wordt er voldoende afgerekend. Ook zoekt Johan zo nu en dan in z'n computer naar albums die sommige van de klanten zoeken. Hij kan ze vaak wel bestellen. En wat ik persoonlijk een superservice vond was het meegeven van pastic inner- en outersleeves bij het nieuwe album van Roger Waters dat ik bij hem kocht (dikke tip overigens).

Popeye Hengelo: entree

Het aanbod vinyl is ruim, zowel in nieuw als tweedehands vinyl. En in alle denkbare genres. Het is moeilijk te zeggen waar het hoofdaccent op ligt. Het viel me wel op dat metal goed vertegenwoordigd is en de genres Americana en countryrock. En het deed mij persoonlijk deugd enkele titels van Frank Zappa en Dr. John "The Nighttriper" te zien liggen. Dan heb je het gewoon begrepen wat mij betreft. Hier staat een muziekliefhebber in een zaak met een goede smaak. Maar het is wel goed zoeken. Zoals gezegd is de indeling van de bakken op stahoogte, of de bakken die op de grond staan, niet altijd goed te doorgronden. Toch geeft dat niet. Ik heb geen haast en zoek rustig door tot ik vind wat me aanspreekt. En als je zelf een echte vinyl- en muziekliefhebber bent, geef je daar ook niets om. Sterker nog, het zal je waarschijnlijk meer aanspreken dan sommige steriele indelingen van andere platenzaken. Popeye ademt muziek.

Popeye Hengelo: toonbank

Ben je niet in staat om met enige regelmaat af te reizen naar Hengelo, maar wil je wel op de hoogte blijven van Johans muziektips, volg hem dan op Twitter onder zijn account @PopeyeRecords. Twitter is actueler dan Facebook. Het loont echt de moeite. Maar er gaat uiteraard niets boven lekker sneupen in de winkel zelf. Dus doe jezelf een lol en ga er zo snel mogelijk heen.

Openingstijden:
 dinsdag en woensdag    11:30 - 17:30    
 donderdag    11:30 - 21:00    
 vrijdag    11:30 - 17:30    
 zaterdag    10:00 - 17:00  
 zondag    gesloten  

Address

 • Straat: Drienerstraat 9
 • Postcode: 7551 HJ
 • Plaats: Hengelo
 • Provincie: Overijssel
 • Land: Nederland

Contact

Social media

Popeye te Hengelo

Auteur

Richard Meijer

Gepubliceerd

vrijdag, 01 september 2017

Gewijzigd

vrijdag, 01 september 2017

Reacties (4)

 • Dennuz Bos

  Dennuz Bos

  01 september 2017 op 18:41 | #

  Al vanaf mijn 14de vaste klant! De meest relaxte platenbaas die ik ken!
  Johnny South rules!

  antwoord

 • Larzz

  Larzz

  01 september 2017 op 19:12 | #

  Al vaste klant sinds 1978. Dankzij Johan een prachtige southern- en hardrock collectie opgebouwd. Thankzz Johnny Southbound!

  antwoord

 • Erik

  Erik

  01 september 2017 op 21:11 | #

  Rij er met plezier 4 provincies voor door
  Top kerel

  antwoord

 • John Guerrero

  John Guerrero

  13 januari 2020 op 11:31 | #

  Dit is de enige platenzaak waar ik al vanaf mijn jeugd kom.
  Johan heeft alles in huis wat ik nodig heb.
  En...hij doet moeite voor zijn klanten als iets niet meer te krijgen is.
  Af en toe de binnenlopen voor een praatje.
  Hij is een top-gast en veel kennis.
  Wat moeten we zonder hem?
  ....

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen