Hengelo - Boekhandel Broekhuis

Een boekhandel waar je naast boeken over muziek ook de bijbehorende soundtracks op cd en elpee kunt kopen

5.0/5 rating 1 vote

Inleiding

Eerlijk is eerlijk: je gaat naar Boekhandel Broekhuis voor boeken. En om in het thema te blijven: je gaat er heen voor muziekboeken- en tijdschriften. Maar als je dan toch dat boek over The Beatles koopt, neem dan ook gelijk die nieuwe persing van Abbey Road mee op vinyl. Want dat kan daar.

Bespreking

Boekhandel Broekhuis puur beoordelen als platenzaak is niet eerlijk. De naam van het bedrijf zegt immers al dat het vooral een boekhandel is. Een handel die ongetwijfeld gedwongen werd tot het zoeken naar andere inkomstenbronnen dan de verkoop van boeken en tijdschriften alleen. Dan heb ik er niets op tegen dat ze die andere neveninkomsten zochten in de muziekhandel. Broekhuis verkoopt namelijk cd's en vinyl. Allemaal nieuwe uitgaven welteverstaan. Ze hebben er ook wel hun best op gedaan. Ze hebben de muziek niet weggedrukt in een verdomhoekje, maar een mooie prominente plaats gegeven in hun winkel. Maar je kunt de winkel niet echt beschouwen als een platenzaak. En toch heb ik er voor gekozen de winkel wel als zodanig te bespreken. Het geeft vooral in Hengelo mooi aan hoe groot het contrast kan zijn in type muziekwinkel. Aan de ene kant de traditionele platenzaak Popeye, en aan de andere kant een boekhandel Broekhuis die er cd's en lp's bij doet.

Zoals gezegd heeft de muziek een mooie plek gekregen in de winkel. Links van het midden. Net naast de speelhoek voor de kids. In een min of meer vierkant gedeelte tref je aan de binnenzijde de cd's. Aan de buitenzijde van die 'vierhoek' heb je aan 3 zijden de elpees in bakken uitgestald. Onder de lp's vind je vakken met daarin muziekboeken. Dat is uiteraard een gouden combinatie. Boek en plaat. Zoals ze eerder door clubs als ECI aan de man werden gebracht. Zo vind je ze nu nog in Boekhandel Broekhuis. Binnen de boeken opvallend veel boeken over klassieke muziek. Hier spreekt dus een duidelijke voorkeur uit. Dat zie je ook terug in de cd-collectie. In het vinyl niet. Daar lijkt klassieke muziek volledig afwezig. Binnen het vinyl vind je vooral het 'veilige midden'. Pop, rock, een beetje blues en wat jazz on the side, maar vooral de populaire nieuwe uitgaves en populaire heruitgaves van klassieke meesterwerken. Ah, toch klassiek ;-). Verantwoordelijk voor het aanbod klassieke muziek (sinds 2010 in Enschede gestart) is Peter Nijland. Hij beheert dit vooral vanuit de vestiging van Broekhuis in Enschede. De belangrijkste titels zijn ook te vinden in de winkels in Hengelo, Almelo en Oldenzaal. Verder is de winkel aangesloten bij Klassieke Zaken, waarvan het blad kosteloos in de winkels kan worden meegenomen.

Boekhandel Broekhuis Hengelo: elpees

Het is ook geen gelijke strijd om Boekhandel Broekhuis te vergelijken met Popeye. Hengelo heeft in Popeye één van de allerbeste platenzaken van Nederland in haar midden. Zet daar een zaak tegenover die vooral een boekhandel is, en je raadt de uitkomst van de vergelijking wel. Echte muziekliefhebbers gaan naar Popeye. En terecht. Daar vind je een vakman in de zaak. Johan Dollekamp kent de muziek en kent z'n klanten en is bovenal gepassioneerd voor z'n vak. Bij Broekhuis loop je naar binnen voor een tijdschrift, een boek en kijk je ook even terloops tussen het vinyl. En waarom niet. Je bent er toch al. En dan kan het voorkomen dat je een titel ziet die je wilde hebben en die je niet bij Popeye in de bakken zag. En dan kan je heel principeel gaan doen. Ik koop alleen bij Popeye, maar waarom kies je dan niet gewoon voor het gemak. Wees eerlijk, je blijft toch wel naar Popeye gaan. Zeg nou zelf.

Boekhandel Broekhuis Hengelo: cd

Het grote pluspunt van Boekhandel Broekhuis vind ik de combinatie van muziekboeken met de daadwerkelijke muziek op cd en lp. Als muziekliefhebber houd ik van beide vormen. Ik lees graag over de achtergronden van mijn favoriete albums. Dat je dan beide vormen bij elkaar aantreft, vind ik mooi. Verder zie ik vooral het pluspunt in het feit dat de zaak niet ver verwijderd is van Popeye. Zodoende kan ik ze mooi combineren als ik een dagje Hengelo aan doe.

Openingstijden:
 maandag    12:00 - 18:00    
 dinsdag en woensdag    09:30 - 18:00    
 donderdag    09:30 - 21:00    
 vrijdag    09:30 - 18:00    
 zaterdag    09:30 - 17:00  
 zondag    gesloten  

Address

  • Straat: Wemenstraat 45
  • Postcode: 7551 EW
  • Plaats: Hengelo
  • Provincie: Overijssel
  • Land: Nederland

Contact

Social media

Boekhandel Broekhuis te Hengelo

Auteur

Richard Meijer

Gepubliceerd

maandag, 25 september 2017

Gewijzigd

maandag, 25 september 2017

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen