Groningen - Elpee

Een smal elpee-en cd-zaakje waar ze Top 40 schuwen, maar wel de kennis hebben van goede alternatieve bands en metal

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Als je Elpee binnenstapt, stap je meteen een interieur binnen die sinds de jaren zeventig niet veranderd lijkt te zijn. Elpee behoorde ooit tot een landelijke keten. Sinds de eigenaar met al het geld vandoor ging, is Elpee in Groningen door de vaste verkoopmedewerkers Jan Kooi en Jan Gorter overgenomen. Het kenmerkende zwart-geel Elpee-logo is onveranderd gebleven. Net als de rest van de inrichting dus. Alleen de lp's, cd's en posters gaan met hun tijd mee. Maar waarom zou je ook een goed werkend concept veranderen?

En toch is het een en ander veranderd. Tijdens mijn laatste bezoek zag ik dat ze op een andere locatie in de Oosterstraat gevestigd waren. Op de 1ste etage boven een herenmodezaak. Sinds september 2017. De eigenaar van het oude pand had het verkocht. En bovendien zou de huur niet langer op te brengen zijn geweest. Bij een volgend bezoek zal ik nieuwe foto's en een geupdatete beschrijving opvoeren (14-08-2018).

De keer daarvoor dat ik Elpee bezocht (en waar deze beschrijving op gebaseerd is) was in het weekend van Eurosonic Noorderslag 2016. De stad ademt dan muziek. Niet alleen de fans, maar ook de artiesten zelf, platenlabelbazen, A&R mensen, managers, zaalprogrammeurs, kortom, alles en iedereen die iets te maken heeft met de muziekbusiness is dan in Groningen te vinden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat je iemand als Tim Knol tegenkomt in Elpee. Het is op dat moment de gewoonste zaak van de wereld. Tim keuvelt gezellig met eigenaar Jan Kooi over een vreselijk obscuur Nederlands bandje die Tim net heeft leren kennen. Jan haalt vervolgens allerlei anekdotes aan over deze groep, o.a. over waar en wanneer ze in de stad Groningen optraden.

Met verkoopmedewerkers / eigenaren Jan Kooi en Jan Gorter heeft Elpee een sterke troef in handen. Zij kennen hun klanten en hun muziekaanbod goed. Ze weten wat ze verkopen en kunnen daar het nodige over vertellen. Ik vermoed dat een groot deel van de klandizie naar Elpee komt voor deze kennis, en het maken van een gezellige praatje. Ik wel in ieder geval. De nieuwste van Coldplay koop je immers makkelijker online. Je gaat als klant juist voor de bijzondere titels en het verhaal dat daarbij gaat. Ach, en als je er toch bent, is het geen schande om die nieuwe van Anouk mee te nemen, want ook de populairste titels zijn er voldoende te verkrijgen.

Elpee Groningen

Zoals gezegd is Elpee een vrij smalle zaak. Je kunt elkaar wel passeren, maar het houdt niet over. Ikzelf ga altijd meteen door naar achteren. Ik passeer daarbij de verkoopcounter die aan de linkerzijde zit en de bakken vol met cd's die aan de rechterzijde staan. Ondertussen werp ik mijn blik op de vele posters en de uitgelichte cd-titels. Aan het einde gekomen, stap ik een verhoging op. Hier staat waar ik voor kom: elpees! Er zijn volop nieuwe titels te vinden, maar er is ook een steeds groter deel tweedehands vinyl aanwezig. Het aanbod is sterk alternatief georiënteerd. Daarbij is een aanzienlijk deel metal aanwezig. Hier staat Elpee mede om bekend. Maar ook soul/funk is aanwezig. Vaak met niet voor de hand liggende titels. In het verleden heb ik daar menig verrassend exemplaar uitgehaald.

Sommigen zouden het interieur van Elpee gedateerd kunnen vinden, of de indeling van de winkel überhaupt onhandig omdat het zo smal is. Ik ben juist van mening dat het bijdraagt aan de sfeer van de winkel. Het is op de een of andere manier zo lekker vertrouwd. Omdat Elpee toch altijd enkele verrassende tiitel ertussen heeft staan, en de eigenaren de nodige kennis hebben, maakt het dan ik graag binnenstap bij Elpee als ik platenjacht ga ik Groningen. Bovendien ligt Elpee centraal gelegen. De Oosterstraat sluit aan op de oostkant van de Grote Markt. Verder is de Oosterstraat zelf ook een gezellige winkelstraat, waar je bijvoorbeeld ook poppodium Vera vindt. Als ik dan toch voor mezelf een minpuntje moet noemen, dan betreft het de prijzen van nieuw vinyl. Dit vind ik vaak wat aan de hoge kant. Maar aan de andere kant: waar is dat niet het geval. Vinyl is de afgelopen jaren gewoon te populair geworden. Er valt weer geld mee te verdienen. Helaas iets te vaak ten koste van de muziekliefhebber die graag een fysiek product wil hebben voor een niet al te gekke prijs.

Openingstijden:
 maandag     13:00 - 18:00    
 dinsdag    10:00 - 18:00    
 woensdag    10:00 - 18:00    
 donderdag    10:00 - 21:00    
 vrijdag    10:00 - 18:00  
 zaterdag    10:00 - 17:00  
 zondag    gesloten    

Address

 • Straat: Oosterstraat 24-1
 • Postcode: 9711 NV
 • Plaats: Groningen
 • Provincie: Groningen
 • Land: Nederland

Contact

Social media

Elpee te Groningen

Auteur

Richard Meijer

Gepubliceerd

maandag, 28 maart 2016

Gewijzigd

dinsdag, 14 augustus 2018

Reacties (1)

 • Ivo

  Ivo

  28 maart 2016 op 15:17 | #

  Een aanzienlijk deel van m'n stufi hier ingeruild voor te ontdekken muziek. Nu mss duur met nieuw vinyl, destijds goede prijzen voor nieuw en oudere cd's.

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen