Assen - Vanderveen warenhuis

Het "winkelparadijs van het noorden" heeft een muziekafdeling dat al jaren goed scoort bij het winkelend publiek

5.0/5 rating 1 vote

Inleiding

Een muziekafdeling in een warenhuis. En een goed lopende welteverstaan. Waar zie je dat nog?! Om heel eerlijk te zijn klinkt een warenhuis me al in de oren als een achterhaald concept. Zeker iets van de 20ste eeuw en niet van nu. Gelet op het faillissement van V&D, het sluiten van enkele vestigingen van De Bijenkorf, zou je zeggen dat het klassieke warenhuis in Nederland z'n beste tijd heeft gehad. En toch heeft het warenhuis iets. Zover als de slogan van warenhuis Vanderveen in Assen (Winkelparadijs van het Noorden) wil ik niet gaan, maar het is het afleggen van een bezoekje zeker waard. Bovendien staat Vanderveen aan het gezellige Koopmansplein middenin het centrum van Assen. Je kunt er dus sowieso een gezellig dagje shoppen in Assen aan koppelen en afsluiten met een drankje op een terras. In het warenhuis zelf vind je alles op het gebied van mode, beauty, wonen en vrije tijd. Je vind er eigen afdelingen van Vanderveen zelf, maar ook vestigingen van bekende ketens als Intersport, Intertoys, Bruna, Trendhopper en Prénatal. En nog veel meer. En op de eerste etage is er dus de muziekafdeling.

Bespreking

Warenhuis Vanderveen in Assen kreeg ik weer op m'n netvlies toen de verkiezingsuitslag van de Platenzaak Top 10 van 2015 van website Platendraaier.nl bekend werd gemaakt. De muziekafdeling van het warenhuis scoorde daarin een 4e plek. Ik was benieuwd waarom die afdeling zo'n hoge positie had behaald, en waarom ik hier niet mee bekend was. Ik was toch al ruim 10 jaar verwoed vinyl aan het verzamelen. Ik heb in die tijd al vele platenzaken bezocht, maar bij Vanderveen was ik nog niet geweest. Daar moest dus verandering in komen.

Bij binnenkomst vielen mij meteen de platen aan de wand van Harry "Cuby" Muskee op. Ah, hoe kan het ook anders. We zijn immers in de hoofdstad van Drenthe, wat hemelsbreed niet zo heel ver van Grolloo ligt. Er werd uiteraard reclame gemaakt voor het Cuby & the Blizzards-museum in Grolloo. Vervolgens loop je de muziekafdeling zelf op. Zo ver je kunt kijken zie je rekken met cd's. In alle genres. Ik had niet verwacht dat er nog winkels zouden zijn die zoveel cd's op voorraad hebben. Echt indrukwekkend veel. Maar ja, ik kwam niet voor de cd's maar voor de langspeelplaten. Aan de rechterzijde van de hele lange counter, vind je het vinyl. Er is genoeg, maar staat nog lang niet in verhouding tot het aantal cd's. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen, dat het vinyl nog wel wat aan ruimte mag winnen in de komende jaren. Vinyl is namelijk al geruime tijd aan een sterke opkomst bezig. Dat moet je terug gaan zien in het winkelbeeld.

Muziekafdeling Vanderveen Warenhuis Assen

Vervolgens begint het "diggin'", om met de woorden van Kovacs te spreken. Er is veel nieuw vinyl. In eigenlijk elk denkbaar genre. Er zijn vele titels van de speciale Record Store Day-uitgaves te vinden, en er is een bescheiden bak aan tweedehands vinyl. Waar Vanderveen veel titels van voert, is van de genres roots en Americana. Ik ben zelf niet heel thuis in die genres, maar voor liefhebbers zou het zeker een reis naar Assen waard zijn. Er is volop keus. Leuk detail vond ik de plastic display-lijsten waarin de top 4 vinyltitels van Tommie, één van de vaste medewerkers van Vanderveen, zaten. Een ludieke manier om de aandacht ergens op te vestigen. Wat mij verder opviel, was dat alle vinyl zelf achter de toonbank staat. In de bakken tref je alleen de albumhoezen aan. Dat heb ik eigenlijk nergens anders nog gezien. Nu is dat bij nieuw vinyl ook niet zo'n probleem, maar bij tweedehands vinyl wil ik toch altijd graag zelf het vinyl inspecteren. Dat kan natuurlijk ook wel bij Vanderveen. Ze zullen met alle plezier het vinyl voor je pakken. Maar voor mij is dit persoonlijk niet wenselijk. Ik begrijp het overigens wel. De muziekafdeling is namelijk een open gedeelte in een groot warenhuis. Met slechts enkele medewerkers aanwezig, is het lastig controleren of er niet types zijn die stiekem het een en ander achterover willen drukken.

Muziekafdeling Vanderveen Warenhuis Assen - vinyl

De top 4 klassering in de Platenzaak Top 10 van 2015 heeft Vanderveen te danken aan het vaste verkoopteam Gerrie, Gert Jan, Tommie, Lianne en Robin. Zij worden geroemd om hun muzikale kennis en hun klantvriendelijkheid. De vriendelijkheid kan ik uit eigen ervaring beamen. Qua muzikale kennis geloof ik hun klantenkring graag. Ik heb niet uitgebreid met ze gesproken en kan daar dan ook niet over oordelen. Al met al vond ik het bezoek aan de muziekafdeling van Vanderveen de moeite waard. Oh ja, neem ook eens een kijkje op hun website. Je treft er vele recensies aan, en er is een leuke wall of fame met foto's van instore optredens door de jaren heen.

Openingstijden:
 maandag     12:00 - 18:00    
 dinsdag    09:30 - 18:00    
 woensdag    09:30 - 18:00    
 donderdag    09:30 - 18:00    
 vrijdag    09:30 - 21:00  
 zaterdag    09:30 - 17:30  
 zondag (iedere laatste zondag van de maand)    13:00 - 17:00    

Address

  • Straat: Koopmansplein 16
  • Postcode: 9401 EL
  • Plaats: Assen
  • Provincie: Drenthe
  • Land: Nederland

Contact

Social media

Vanderveen te Assen

Auteur

Richard Meijer

Gepubliceerd

zaterdag, 30 juli 2016

Gewijzigd

zaterdag, 30 juli 2016

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen