Arnhem - Waaghals

Je hoeft geen waaghals te zijn om je waren bij Waaghals Arnhem te halen.

2.3/5 Waardering (9 beoordelingen)

Inleiding

Waaghals is een cd- en vinylspeciaalzaak met vestigingen in Arnhem en Nijmegen. Waaghals onderscheidt zich van concullega Kroese door het gevarieerde aanbod en keuze in tweedehands producten.

Het is zaterdagochtend 22 april 2017. Ik heb zojuist mijn bezoek aan Kroese afgelegd en ben nu op weg naar Waaghals. Het is Record Store Day, het jaarlijkse feestje waarbij de onafhankelijke platenzaak wereldwijd in het zonnetje wordt gezet. Ondanks het commerciële aspect van deze dag, geniet ik hier toch van. Ik wil dat fysieke winkels tot in lengte der jaren blijven bestaan. Natuurlijk bestel ik ook online mijn platen, maar er gaat niets boven het scoren van platen in een fysieke winkel. Je ontmoet op die paar vierkante meters toch altijd gelijkgestemden. Dat geeft nou eenmaal een fijn collectief gevoel van erkenning, herkenning en geborgenheid. Zoals ik in mijn bespreking van Kroese al aangaf, was mijn bezoek aan Kroese en Waaghals gecombineerd met een bezoek aan de stad Arnhem. Ik kom niet vaak in Arnhem, maar telkens als ik er ben denk ik bij mezelf "hier moet ik vaker naar toe." De reden is simpel: ik vind het winkelcentrum van Arnhem heel prettig. Maar ook voor het culturele aanbod kom je in Arnhem aan je trekken. Dat wordt vooral gekleurd door de herinnering aan een donkere bladzijde uit de geschiedenis van Nederland, de Tweede Wereldoorlog. Tijdens mijn bezoek mocht een kort bezoek aan de John Frostbrug niet ontbreken. Maar er is meer te zien, zoals de Sabelspoort, Musis Sacrum en de Eusebiuskerk met museum. En anders is er net buiten Arnhem zelf genoeg te beleven. Denk aan Burgers Zoo of het Openluchtmuseum.

Bespreking

Waaghals is voor mij als buitenstaander de minder bekende van de twee platenzaken in Arnhem. Een goede verklaring kan ik daar niet voor geven. Kijk, de locatie is evident. Kroese zit op een A-locatie. Waaghals' locatie zou ik eerder als B, misschien zelfs wel C bestempelen. Waaghals ligt net een beetje aan de rand van het centrum aan een straat dat je nauwelijks nog een volledige winkelstraat kunt noemen. Het is overigens nog altijd heel goed lopend bereikbaar vanaf het echte winkelhart van Arnhem, of vanaf het centraal station. En als je een beetje handig bent met Google vind je je weg zonder problemen. En die mensen die voor platenzaken naar Arnhem gaan, zullen in de regel sowieso naar beide zaken gaan. Alleen de toevallige passant, die gezellig gaat winkelen in Arnhem, maar niet gericht op zoek is, zal sneller even binnenwippen bij Kroese, maar misschien Waaghals wel nooit vinden. En dat Kroese een bekendere naam heeft zie je ook gereflecteerd in de artiesten die Kroese aan zich wist te koppelen voor de instores tijdens RSD. Zij hadden reeds gevestigde grote namen als Sue the Night en DeWolff op de lijst. Bij Waaghals waren het meer de nog onbekende regionale artiesten. Niets mis mee, maar het is duidelijk dat Kroese de commerciëlere van de twee is. Tenslotte sprak het aanbod RSD releases ook boekdelen. Kroese had de betere, 'grotere' titels. Veel Prince 12", de U2 picture disc, The Doors, Golden Earring, Bruce Springsteen, Frank Zappa 10".

Waaghals Arnhem winkelaanzicht

De winkel oogt ruimer dan Kroese. Het is in ieder geval over de breedte langgerekter. Qua diepte kun je minder ver naar achteren. Je hebt aan de linkerzijde het vinyl en aan de rechterzijde meer de cd's. Daartussen zit de counter. Het aanbod van vinyl is een dikke plus t.o.v. Kroese. Tsja, ik blijf beide zaken met elkaar vergelijken ;-) Sowieso voert Waaghals meer genres dan Kroese, maar binnen dezelfde genres heeft Waaghals een veel gevarieerder aanbod en veel meer diepgang. De echte vinylverzamelaar die al enige tijd bezig is, zal bij Waaghals sneller bijzondere titels vinden. Bovendien heeft Waaghals een mooi aanbod van tweedehands vinyl. Dat is erg fijn. Kijk, als je je als fysieke winkel wilt onderscheiden van de talloze webshops, dan moet je ook interessant tweedehands aanbod hebben. En dat heeft Waaghals zeker. Ik was echt aangenaam verrast. Het was dat m'n budget het niet toeliet, anders was ik met heel wat meer naar buiten gelopen dat Juju van Wayne Shorter. De winkel oogt ook prettig. Alle wanden hangen prettig vol met mooi geëtaleerde vinylhoezen. Bij het cd-gedeelte is er ook een mooi aanbod van tweedehands cd's.

Wat ontzettend leuk is om te doen, om een goed beeld van de winkel van binnen te krijgen, is via Google Maps een 360 graden kijkje te nemen. Je ziet exact in welk deel van de winkel het vinyl zich bevindt en waar je kunt struinen tussen de cd's.

Toen ik mijn plaat afrekende pakte de verkoper de vinylschijf vanuit een grote kast achter de toonbank. Dat zie je ook niet overal. Aan de ene kant is dit een goede zaak. Ze borgen hiermee dat hun spullen veilig zijn van diefstal en al te onvoorzichtige klanten. Niet iedereen gaat nou eenmaal even zorgvuldig om met het zwarte goud. Aan de andere kant wil ik zelf altijd de plaat inspecteren. Ik vind het toch een soort extra drempel om de verkoper te vragen de plaat eerst te tonen, alvorens ik mijn keuze maak. Maar dat is misschien iets persoonlijks.

Waaghals Arnhem counter

Naast het fysiek pand heeft Waaghals ook een webshop. Alleen verkopen ze hun aanbod niet via de eigen website, maar bieden ze hun waar aan via Discogs. Voor de muziekkenners geen onbekende site. Ook zetten ze zo nu en dan speciale items op eBay. Nog een tip voor de mensen die van hun eigen collectie, of een deel ervan, af willen. Ze kopen ook in. Ik heb genoten van mijn bezoek aan Waaghals. Ze onderscheiden zich toch van Kroese, maar ook van andere platenzaken in andere plaatsen, door hun brede assortiment met interessante titels die niet overal gevoerd worden. Ook het aanbod in tweedehands vinyl is erg goed te noemen. En ik wil je toch vooral adviseren om bij een bezoek aan Arnhem beide platenzaken te bezoeken. Zo ver liggen ze ook niet uit elkaar en het zijn er per slot van rekening maar twee.

Waaghals Arnhem vinyl gedeelte

Openingstijden:
 maandag     12:00 - 18:00    
 dinsdag / woensdag / vrijdag    10:00 - 18:00    
 donderdag    10:00 - 21:00    
 zaterdag    10:00 - 17:30  
 elke zondag    12:00 - 17:00  

Address

 • Straat: Walstraat 15
 • Postcode: 6811 BC
 • Plaats: Arnhem
 • Provincie: Gelderland
 • Land: Nederland

Contact

 • Telefoon: 026-445 2238
 • E-Mail:

Social media

Kroese Arnhem

Auteur

Richard Meijer

Gepubliceerd

dinsdag, 13 juni 2017

Gewijzigd

dinsdag, 13 juni 2017

Reacties (1)

 • dennis mathijssen

  dennis mathijssen

  25 mei 2021 op 21:34 | #

  *kan ik het volgende bestellen ;
  *altijd kom ik afhalen en betalen in het derde kwartaa l2021 ;

  ****the white stripeswhite blood - white blood sells. cd-2001
  ****welcome to haiti - wyclef jean cd2005 (heb ik al besteld eerder dit jaar
  -ligt nog op de plank?in de winkel.
  *j**ohnny cash - unearthed music -box 2003-

  ---graag bevestiging dat deze bestelling staat---en---dat waaghals kan leveren..
  ---vooraf graag prijs voor elke cd apart (nooit samen).
  ---in de nabije toekomst kan/zal ik meer cd-s-bestellen.
  ---ik ben klant.
  ---en krediet waardig (je/jullie weet m.i. misschien beter als ikzelf).
  *groet : ----ir.--dennis--mathijssen--archite--k/c--t.----

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen