Arnhem - Kroese

De cd en vinylspeciaalzaak met een eigen label

0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

Inleiding

Kroese is een cd, dvd en vinylspeciaalzaak met vestigingen in Arnhem en Nijmegen. En ze hebben een eigen label (Kroese Records). Wie kan dat nou allemaal zeggen?

Het is zaterdagochtend 22 april 2017. Ik vind mijn weg naar Kroese met behulp van Google Maps. Het is duidelijk, ik kom er niet geregeld. Voor deze dag heb ik een bezoek aan de stad Arnhem gecombineerd met Record Store Day. Ik kom dus niet vaak in Arnhem, maar telkens als ik er ben denk ik bij mezelf "hier moet ik vaker naar toe." De reden is simpel: ik vind het winkelcentrum van Arnhem heel prettig. Lekker groots met een lang winkelstraat (Rijnstraat - Vijzelstraat), fijne zijstraten met een gevarieerd winkelaanbod, en zelfs iets buiten het centrum met de Steenstraat een hele leuke winkelstraat (een grote MijnTafel met veel vinyl, een spellenwinkel, een HiFi en pianowinkel). Maar ook voor het culturele aanbod kom je in Arnhem aan je trekken. Dat wordt vooral gekleurd door de herinnering aan een donkere bladzijde uit de geschiedenis van Nederland, de Tweede Wereldoorlog. Tijdens mijn bezoek mocht een kort bezoek aan de John Frostbrug niet ontbreken. Maar er is meer te zien, zoals de Sabelspoort, Musis Sacrum en de Eusebiuskerk met museum. En anders is er net buiten Arnhem zelf genoeg te beleven. Denk aan Burgers Zoo of het Openluchtmuseum.

Bespreking

Mijn hoofddoel was het bezoeken van twee platenzaken. Als eerste ging ik naar Kroese in de Rijnstraat. Deze zaak heeft een bekende naam. Ook ver buiten de regio. Ondanks dat Waaghals net als Kroese allebei 2 vestigingen heeft, in Arnhem en Nijmegen, heeft alleen Kroese een bekende naam. Hoe dat komt weet ik eerlijk gezegd niet. Misschien dat ze beter zijn in het maken van reclame, social media beter uitbuiten, een website hebben die beter gevonden wordt met Google, zeg het maar. Wat Kroese duidelijk voor heeft op Waaghals is de locatie. Kroese is gevestigd aan de hoofdwinkelstraat van Arnhem (de Rijnstraat loopt over in de Vijzelstraat), en Waaghals ligt net een beetje aan de rand van het centrum aan een straat dat je nauwelijks nog een volledige winkelstraat kunt noemen. En dat Kroese een bekendere naam heeft zie je ook gereflecteerd in de artiesten die Kroese aan zich wist te koppelen voor de instores tijdens RSD. Zij hadden reeds gevestigde grote namen als Sue the Night en DeWolff op de lijst. Bij Waaghals waren het meer de nog onbekende regionale artiesten. Niets mis mee, maar het is duidelijk dat Kroese de commerciëlere van de twee is. Tenslotte sprak het aanbod RSD releases ook boekdelen. Kroese had de betere, 'grotere' titels. Veel Prince 12", de U2 picture disc, The Doors, Golden Earring, Bruce Springsteen, Frank Zappa 10".

De winkel is van een redelijk formaat. Vergelijkbaar met de Plato´s in Utrecht en Groningen. Voor een stad als Arnhem een redelijk goed formaat. Verspreid over de winkel staat vinyl uitgestald in de bakken. Vooral twee bakken met aanbiedingen bij de entree, en de rechterwand van de winkel na de counter vallen positief op v.w.b. het vinyl. Je treft er vooral het gangbare aanbod aan. Het accent ligt dus op pop/rock. Daarnaast is er ook aanbod in de genres blues, jazz, reggea, hip hop en metal, maar die hebben een beduidend minder breed assortiment. Aan de wanden zien we mooie nieuwe vinylreleases geëtaleerd. Verder verkoopt de winkel behoorlijk veel cd's en (muziek)dvd's. Wat ontbreekt is tweedehands vinyl. Ik ben het in ieder geval niet tegengekomen. Soms zie je platenzaken die meerdere vestigingen hebben, zoals bijv. Plato, nog wel ergens plek inruimen voor wat tweedehands vinyl. Bij Kroese is dat niet het geval. Dat vind ik persoonlijk wel jammer. Want een vinylverzamelaar is vaak op originele releases uit, en komt niet alleen voor muziek dat net uit is. Dat is anders bij cd-liefhebbers. Die zijn veel minder uit op tweedehands exemplaren.

Kroese Arnhem entree

Naast het fysiek pand heeft Kroese ook een webshop. Volgens de site zijn 25.000 artikelen uit voorraad leverbaar. Een behoorlijk aantal lijkt mij. Verder vind je er aankondigingen van nieuwe releases, of zijn er prijsvragen of andere nieuwsfeiten (bijv. over Record Store Day). Bijzonder is het feit dat Kroese ook zelf muziek uitbrengt op z'n eigen label: Kroese Records. Tijdens Record Store Day van 2015 bracht het label z'n eerste release uit: de debuut-ep Left the Barn van de Nijmeegse all women roots band Bootleg Betty. Zij willen met het label dus vooral bands in de regio Arnhem - Nijmegen een podium bieden. Bands die anders niet een kans zouden krijgen bij een landelijk, groter opererend label. Maar inmiddels geven ze ook bands buiten de regio een kans hun releases uit te brengen. Inmiddels zijn er zo'n 17 releases. Soms alleen op cd, soms ook op vinyl. (bron: Kroeserecords.nl). Het hebben van een eigen platenlabel naast een webshop en twee fysieke winkelpanden, waarvan 1 in Arnhem, maakt van Kroese wel iets bijzonders. Breng er sowieso een bezoek als je in de buurt bent.

Kroese Arnhem vinylwand

Openingstijden:
 maandag     12:00 - 18:00    
 dinsdag    09:00 - 18:00    
 woensdag    09:00 - 18:00    
 donderdag    09:00 - 21:00    
 vrijdag    09:00 - 18:00  
 zaterdag    09:00 - 17:00  

Address

  • Straat: Rijnstraat 31
  • Postcode: 6811 EW
  • Plaats: Arnhem
  • Provincie: Gelderland
  • Land: Nederland

Contact

Social media

Kroese Arnhem

Auteur

Richard Meijer

Gepubliceerd

dinsdag, 02 mei 2017

Gewijzigd

dinsdag, 02 mei 2017

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen